Paardenarts.nl Terug naar Paardenarts.nl
Paardenarts.nl - story- Veulenbrigade profielfoto s

De Veulenbrigade

Omdat jong leven kwetsbaar is

Bij de Veulenbrigade op de Universiteitskliniek voor Paarden in Utrecht kunnen pasgeboren zieke of zwakke veulens 24 uur per dag onder directe bewaking geobserveerd worden en daarmee het hoogste niveau van intensieve zorg krijgen. Het jonge leven krijgt daarmee zo snel mogelijk de juiste behandeling en verzorging en daarmee de grootste kans op een goede afloop.

De Veulenbrigade wordt gecoördineerd door Europees Specialisten Inwendige ziekten Paard drs. Mathijs Theelen en drs. Esther Siegers. In Europa zijn 200 Europees Specialisten werkzaam, waarvan er 10 op de Universiteitskliniek voor Paarden werken. Dat is het hoogste aantal specialisten/paardeninternisten in één kliniek in héél Europa. Ieder jaar melden 14 Diergeneeskunde studenten zich vrijwillig aan als Veulenbrigadier, ter ondersteuning van de specialisten.

De apparatuur van de Veulenbrigade bestaat uit o.a. de Veulen Intensive Care kar, infuuspompen en een mobiele medicijnkar. Door de inzet van gespecialiseerde apparatuur is het overlevingspercentage de afgelopen twee jaar gestegen. Op dit moment heeft de Veulenbrigade apparatuur om twee veulens intensieve behandeling te bieden. Wanneer er meer veulens binnenkomen, moeten er oplossingen op maat worden gezocht.

Naast intensieve zorg voor veulens heeft de Veulenbrigade als doel kennis over veulens te verspreiden. Zij doet dat door het verrichten van wetenschappelijk onderzoek, maar ook door studenten op vrijwillige basis extra op te leiden en regelmatig lezingen te houden voor dierenartsen en paardenfokkers. Op dit moment zet zij zich o.a. in voor onderzoek naar de juiste dosering van het antibioticum gentamicine bij zieke veulens. Daarnaast wordt onderzocht of de inschatting van de prognose van een ziek veulen nog nauwkeuriger gegeven kan worden door gebruik te maken van SAA (serum amyloid A) bloedonderzoek.

(Onderzoeks)projecten zoals bij de Veulenbrigade komen steeds vaker niet in aanmerking voor financiering vanuit de overheid of nationale wetenschappelijke organisaties.

Vrienden Diergeneeskunde: “Om veulens deze intensieve zorg te kunnen leveren, zijn regelmatig nieuwe apparatuur, materialen en onderzoek nodig. Hierbij heeft de Veulenbrigade onze hulp nodig. Help jij mee? Maak het verschil voor jong leven en steun de Veulenbrigade! Met jouw bijdrage kunnen we pasgeboren veulens de allerbeste zorg geven.” >  Steun de Veulenbrigade!

Facts

Opgericht in: 1991
De Veulenbrigade is open van:: 1 maart tot 1 juli
Coördinatie door:: Europees Specialisten Inwendige ziekten Paard; drs. Mathijs Theelen en drs. Esther Siegers
Veulenbrigadiers:: 14 Diergeneeskunde studenten die zich hiervoor vrijwillig aanmelden
Toon facts
Geen stories meer missen? Volg ons op Facebook
9 updates    6 juni geupdate

En kijkje achter de schermen bij de Veulenbrigade

Delen:

Elk jaar zijn er veulens die kort na hun geboorte intensieve zorg nodig hebben. De Universiteitskliniek voor Paarden beschikt over een speciale Veulen Intensive Care (de Veulenbrigade) welke 24 uur er dag bemand wordt door speciaal opgeleide Veulenbrigadiers en getrainde dierverplegers onder toezicht van Europees Specialisten Inwendige Ziekten Paard drs. Mathijs Theelen en drs. Esther Siegers. Het seizoen van de Veulenbrigade loopt ieder jaar van 1 maart tot 1 juli.

De Veulenbrigade beschikt o.a. over een Veulen Intensive Care kar, infuuspompen en een mobiele medicijnkar. Door de inzet van gespecialiseerde apparatuur is het overlevingspercentage van veulens de afgelopen twee jaar gestegen.

Vrienden Diergeneeskunde - de Veulenbrigade

De ‘Veulenkar’ in de stal van de Universiteitskliniek voor paarden. Aan de kar kan een infuuspomp worden gehangen en de medicijnkar staat binnen handbereik. – drs. Mathijs Theelen en drs. Esther Siegers

Naast intensieve zorg voor veulens heeft de Veulenbrigade als doel kennis over veulens te verspreiden, o.a. door het verrichten van wetenschappelijk onderzoek. Op dit moment zet de Veulenbrigade zich in voor onderzoek naar de juiste dosering van het  antibioticum gentamicine bij zieke veulens. Daarnaast onderzoekt zij of de inschatting van de prognose van een ziek veulen nog nauwkeuriger gegeven kan worden door gebruik te maken van SAA (serum amyloid A) bloedonderzoek. Meer over over deze onderzoeken lees je in deze story en artikelen van de Veulenbrigade.

Samen met Vrienden Diergeneeskunde geeft Paardenarts.nl met deze blog/story een kijkje achter de schermen van de faculteit Diergeneeskunde:

  • De Veulenbrigade (introductie)
  • Een dag op pad met een veulenbrigadier
  • Een kijkje in de keuken bij Drs. Esther Siegers
  • Tips van de Veulenbrigade
  • Beter inschatten van de prognose van zieke en pasgeboren veulens
  • Onderzoek naar betere dosering antibiotica bij veulens
  • En meer!

Met dank aan:

Vrienden Diergeneeskunde: “Met jouw steun kunnen wij de Veulenbrigade helpen aan belangrijke apparatuur zoals een infuuspomp, een mobiele medicijnkar of een Veulenkar. Wil jij ook helpen? Doneer nu en met jouw bijdrage kunnen we zieke veulens nog beter helpen!”Steun de Veulenbrigade!

 

Hoe ziet de werkdag bij de Veulenbrigade van drs. Esther Siegers er uit?

Delen:

7:45 uur

Drs. Esther Siegers (Europees Specialist Inwendige Ziekten Paard)

Drs. Esther Siegers (Europees Specialist Inwendige Ziekten Paard)

Om 7:45 uur loop ik de kliniek binnen, even omkleden en de overdracht van de nacht collega’s lezen. Om 8:00 uur lopen we een ronde langs alle patiënten die er staan. Het is nu topdrukte met veulens met allerlei verschillende problemen. Gelukkig zijn de meeste veulens aan de beterende hand en staan ze lekker te drinken bij hun moeder of liggen uitgestrekt in de box. Ook zijn er 2 veulens in de Intensive Care, onze Veulenbrigade.

9:00 uur

Na het bespreken van de patiënten en het doornemen van de planning met het team van vandaag worden alle veulens onderzocht, van de meeste veulens wordt wat bloed afgenomen.

De IC-veulens staan 24 uur per dag onder toezicht van een Veulenbrigadier (zie foto). Samen met de brigadiers evalueren we hoe het met het veulen gaat, nemen we alle uitslagen door van klinische onderzoeken en aanvullende onderzoeken zoals urine- en bloedonderzoek.

11:00 uur

De meeste uitslagen komen binnen. We maken op basis van de uitslagen een nieuw plan voor de dag. Eén van de IC-veulens heeft een minder goede bloeduitslag dan verwacht. Met een aantal specialisten gaan we in overleg wat het beste vervolg plan voor dit veulen is.

13:00 uur

De meeste eigenaren hebben inmiddels een update gehad hoe het gaat met hun veulen. De lunchpauze wordt verstoord: een nieuw ziek veulen komt naar de kliniek. Dit keer heeft het veulen diarree, gelukkig is opname in de Intensive Care niet nodig. Het nieuwe veulen wordt onderzocht, diverse monsters worden opgestuurd voor verder onderzoek en de eerste behandelingen worden uitgevoerd.

16:00 uur

drs. Esther Siegers - medicijnkar Veulenbrigade

De medicijnkar

In de middag is er even tijd voor administratie. Alle veulens worden nog eens uitgebreid bekeken of er veranderingen zijn en of het plan nog aangepast moet worden voor we de avond ingaan. Gelukkig zijn alle veulens vandaag stabiel. Er worden nog wat telefoontjes gedaan naar dierenartsen en eigenaren.

17:00 uur

Inmiddels zit het meeste werk voor de dagploeg erop. Er vind een mondelinge overdracht plaats voor het team van de avond en nacht.

18:30 uur

Na de overdracht rond ik mijn werkzaamheden verder af, rond 18:30 uur stap ik weer op de fiets naar huis!

 

Wetenschappelijk onderzoek naar een betere prognose voor zieke pasgeboren veulens

Delen:

Een belangrijk aspect van de Veulenbrigade is het verrichten van wetenschappelijk onderzoek. 👉 In dit artikel vertelt drs. Esther Siegers (Europees Specialist Inwendige Ziekten Paard) over een van deze onderzoeken:

Onderzocht wordt of de inschatting van de prognose van een ziek veulen nog nauwkeuriger gegeven kan worden door gebruik te maken van SAA (serum amyloid A) bloedonderzoek.

“Wij willen de prognose van een ziek veulen zo snel en goed mogelijk in kunnen schatten – zodat wij het veulen zo snel en goed mogelijk kunnen helpen.”
– vertelt drs. Esther Siegers.

Veulenbrigade onderzoek: Beter inschatten van de prognose van zieke pasgeboren veulens

Lees het dit artikel van drs. Esther Siegers

 

Hoe ziet de dienst van een Veulenbrigadier eruit?

Delen:

Student Diergeneeskunde en Veulenbrigadier Tim Warmelink neemt je mee tijdens zijn dienst als Veulenbrigadier. De Veulenbrigadiers zijn zitten 24/7 naast de zieke, pasgeboren veulens onder leiding van de specialisten van de faculteit Diergeneeskunde, drs. Mathijs Theelen en drs. Esther Siegers. Het jonge leven krijgt daarmee zo snel mogelijk de beste behandeling en verzorging.

 

Tips van de Veulenbrigade

Delen:

“Veulens zijn heel goed in doen alsof er niets aan de hand is… Problemen worden daardoor vaak pas laat opgemerkt. Is het veulen sloom, drinkt het te weinig of zijn er andere twijfels rondom de gezondheid van het veulen? Neem dan altijd direct contact op met je dierenarts!” – aldus de Veulenbrigade 🐴

👉 Lees in dit artikel de geboorte-tips van de Veulenbrigade 

Tips van de Veulenbrigade

Lees dit artikel van de Veulenbrigade

 

Het team van de veulenbrigade

Delen:

Het team van de Veulenbrigade, de Veulenbrigadiers en specialisten staan 24/7 klaar om zieke veulens op te vangen.

 

De Medicijnkar

Delen:

Met de medicijnkar hebben de specialisten en Veulenbrigadiers alle benodigde middelen direct bij de hand. Op het moment dat er iets gebeurt kunnen de spullen direct worden gepakt en de zorg leveren die het veulen op dat moment nodig heeft. De situatie van een veulen kan heel snel veranderen, dus het is voor de specialisten heel fijn om de spullen binnen handbereik te hebben. De Veulenbrigade wil de apparatuur graag uitbreiden met meer van deze medicijnkarren!

 

De ‘Veulenkar’

Delen:

De Veulenbrigade heeft inmiddels de beschikking over twee Veulen Intensive Care karren. Er kunnen dus twee veulens tegelijk, ieder in een veulenkar, gehouden worden. De kar is speciaal op maat gemaakt voor de Veulen Intensive Care, speciaal uitgerust zodat het precies in de stallen van de Universiteitskliniek past. Hij is compleet ingericht met kussens zodat het veulen zichzelf niet kan beschadigen en er is ruimte voor de infuuspomp of andere materialen. De Veulenbrigadiers zitten 24/7 naast de zieke veulens, zodat ze altijd onder toezicht zijn en goed in de gaten gehouden kunnen worden. Naast de kar is er in de stal ruimte voor de merrie, zodat het veulen en de merrie contact kunnen blijven maken wanneer het veulen in de kar ligt.

 

Dit luik kan uit de Veulen Intensive Care kar worden gehaald. De Veulen Intensive Care kar staat in de stal van de merrie, zij kan door het luik contact blijven maken met haar veulen.

   

De opstelling van de Veulenkar, de Veulenbrigadier zit tijdens de dienst naast het veulen. Er is een nauwe samenwerking tussen de specialisten en de Veulenbrigadiers.

Wanneer er een derde veulen binnenkomt zal de Veulenbrigade uiteraard de situatie zo goed mogelijk inrichten, zodat ieder veulen de zorg krijgt die hij nodig heeft. Maar dit blijft een uitdaging, vooral omdat de Veulenbrigade merkt dat de laatste jaren het aantal patiënten toeneemt. De nood voor extra spullen wordt dus steeds groter!

 

 

Bij de Veulenbrigade

Delen:

Ondanks deze roerige tijden, gaat de natuur natuurlijk gewoon door! In het voorjaar betekent dit dat er weer volop veulentjes geboren worden. Maar helaas worden veulens soms ook ziek…

Gelukkig gaat de spoedeisende zorg op de Universiteitskliniek voor Paarden door (natuurlijk met de gepaste maatregelen). En zo ook de Veulenbrigade, waar de specialisten en veulenbrigadiers 24/7 klaar staan voor pasgeboren, zieke veulens.

Ook dit jaar werden alweer tientallen veulens behandeld op de Veulenbrigade, waaronder ook dit hengstveulen. Hij was enkele weken te vroeg geboren en uit de röntgenfoto’s bleek dat hij nog niet volgroeid was op het moment van de geboorte. Dit wordt ook wel prematuur genoemd. Hij kon niet zelf staan en had moeite met drinken, ook had hij veel te weinig biest tot zich genomen. Met de deskundige zorg van de specialisten en veulenbrigadiers is het veulen helemaal opgeknapt en rent inmiddels lekker thuis rond met zijn moeder!

  

 

Achter de schermen

Delen:

Een achtergrondartikel over de Veulenbrigade > Lees verder