Paardenarts.nl Terug naar Paardenarts.nl

Hoe ziet de werkdag bij de Veulenbrigade van drs. Esther Siegers er uit?

Delen:

7:45 uur

Drs. Esther Siegers (Europees Specialist Inwendige Ziekten Paard)

Drs. Esther Siegers (Europees Specialist Inwendige Ziekten Paard)

Om 7:45 uur loop ik de kliniek binnen, even omkleden en de overdracht van de nacht collega’s lezen. Om 8:00 uur lopen we een ronde langs alle patiënten die er staan. Het is nu topdrukte met veulens met allerlei verschillende problemen. Gelukkig zijn de meeste veulens aan de beterende hand en staan ze lekker te drinken bij hun moeder of liggen uitgestrekt in de box. Ook zijn er 2 veulens in de Intensive Care, onze Veulenbrigade.

9:00 uur

Na het bespreken van de patiënten en het doornemen van de planning met het team van vandaag worden alle veulens onderzocht, van de meeste veulens wordt wat bloed afgenomen.

De IC-veulens staan 24 uur per dag onder toezicht van een Veulenbrigadier (zie foto). Samen met de brigadiers evalueren we hoe het met het veulen gaat, nemen we alle uitslagen door van klinische onderzoeken en aanvullende onderzoeken zoals urine- en bloedonderzoek.

11:00 uur

De meeste uitslagen komen binnen. We maken op basis van de uitslagen een nieuw plan voor de dag. Eén van de IC-veulens heeft een minder goede bloeduitslag dan verwacht. Met een aantal specialisten gaan we in overleg wat het beste vervolg plan voor dit veulen is.

13:00 uur

De meeste eigenaren hebben inmiddels een update gehad hoe het gaat met hun veulen. De lunchpauze wordt verstoord: een nieuw ziek veulen komt naar de kliniek. Dit keer heeft het veulen diarree, gelukkig is opname in de Intensive Care niet nodig. Het nieuwe veulen wordt onderzocht, diverse monsters worden opgestuurd voor verder onderzoek en de eerste behandelingen worden uitgevoerd.

16:00 uur

drs. Esther Siegers - medicijnkar Veulenbrigade

De medicijnkar

In de middag is er even tijd voor administratie. Alle veulens worden nog eens uitgebreid bekeken of er veranderingen zijn en of het plan nog aangepast moet worden voor we de avond ingaan. Gelukkig zijn alle veulens vandaag stabiel. Er worden nog wat telefoontjes gedaan naar dierenartsen en eigenaren.

17:00 uur

Inmiddels zit het meeste werk voor de dagploeg erop. Er vind een mondelinge overdracht plaats voor het team van de avond en nacht.

18:30 uur

Na de overdracht rond ik mijn werkzaamheden verder af, rond 18:30 uur stap ik weer op de fiets naar huis!